Dorința de a avea un chip mai atrăgător a crescut

Operațiile estetice te pot face să arăți cu pana la zece ani mai tânăr, potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Toronto, citat de Daily Mail. Ceea ce înainte părea a fi doar un mit a fost confirmat de răspunsurile participanților la un experiment, în cadrul căruia au fost puși să indice, pe baza unor fotografii, vârstele unor oameni care apelaseră sau nu la operații estetice.

Pentru a nu influența percepția respondenților, fotografiile prezentate erau neretușate, persoanele din imagini nefiind machiate. Cei care suferiseră intervenții chirurgicale au fost percepuți ca fiind cu cel puțin 7 ani mai tineri față de vârsta lor reală. Iar efectul creștea odată cu numărul procedurilor estetice faciale la care apelaseră persoanele respective. “Rezultatele noastre arată o scădere a vârstei percepută înainte și după intervențiile de remodelare facială. Cu toate că motivația de a opta pentru o astfel de intervenție variază de la un pacient la altul, de cele mai multe ori este vorba despre dorința de a avea un chip mai atrăgător”, au explicat cercetătorii.

Intervenții mai eficiente

Doctorul Simon Withney, 51 de ani, chirurg estetician londonez, spune că nu este uimit de rezultatele experimentului: „Liftingurile faciale care se făceau acum 20 de ani lăsau un aspect mai plăcut al pielii, dar nu-l făceau pe pacient să arate neapărat mai tânăr. Intervențiile pe care le facem în prezent sunt mai eficiente și caută să redistribuie volumul pielii de pe față, deoarece aceasta devine grea cu timpul și se lasă”. Withney mai adaugă că, în ultima vreme, numărul celor care doresc diverse proceduri estetice faciale este din ce în ce mai mare.

Tratamentul ridurilor şi depresiunilor faciale cu fillere, mărirea buzelor, augmentarea buzelor și conturul feței (pentru o expresie a chipului cât mai bine definită) fiind procedurile estetice cu o frecvență de solicitare accentuată. Potrivit datelor Societății Americane de Chirurgie Plastică, numărul persoanelor care au solicitat asemenea proceduri cosmetice a crescut constant în ultimii cinci ani.

Proceduri mai sigure, mai fiabile

Dr. Dennis Schimpf, autorul „Finding Beauty: Think, See and Feel Beautiful” și fondatorul Sweetgrass Plastic Surgery din Charleston, Carolina de Sud, consideră că telefoanele mobile, selfie-urile și platformele de social media incurajeaza dorința de a apela la intervenții estetice faciale. „Dacă te gândești chiar la acum 10 ani, să nu mai vorbim de acum 25 de ani, rar te-ai vedea în imagini”, spune Schimpf. „Poate o zi de naștere sau o nuntă, de obicei un tip de eveniment special. Acum, cu ajutorul a diverse dispozitive și platforme, vedem literalmente sute, dacă nu mii, de imagini cu noi înșine care documentează lucruri care nu ne plac despre aspectul nostru, precum și procesul de îmbătrânire. Este normal ca oamenii să își dorească sa imbunatateasca caracteristici faciale nefavorabile , sau sa stearga semnele îmbătrânirii, prin intermediul diverselor proceduri estetice”.

De asemenea, tot conform lui Schimpf, procedurile estetice, atât chirurgicale cât și nechirurgicale, „au devenit, de asemenea, mai accesibile. Majoritatea specialiștilor în domeniu sunt de acord că creșterea solicitărilor cu privire la procedurile menționate se află în directă legătură cu evoluția încrederii în sine a oamenilor. Și a încrederii în intervențiile estetice, care continuă să devină mai sigure și mai fiabile.