Ce reprezintă laserul CO2 fracționat?
Laserul CO2 este un dispozitiv care generează un fascicul de lumină infraroșie. Acest fascicul are ca țintă apa din celulele pielii, producând o arsură controlată, care va stimula prin procesul de vindecare, producția de colagen și regenerarea pielii.
Cum funcționează laserul CO2 fracționat?
Dispozitivul produce energie luminoasă cu o anumită lungime de undă, care penetrează pielea până la nivelul dermului, cel de-al doilea strat cutanat. Lumina emisă este absorbită preferențial de apa din celulele pielii, rezultând o leziune termică. Această arsură se realizează în mod controlat, iar în acest proces, stratul superficial al pielii este îndepărtat. Fenomenul de vindecare presupune producția de colagen la nivelul dermului și regenerarea stratului superficial, rezultând un nou strat mai elastic și mai ferm. Colagenul nou-rezultat duce la efectul de tightening al pielii, de întindere a acesteia, ducând la diminuarea laxității cutanate și a ridurilor.
De ce să aleg laser CO2 fracționat?
Spre deosebire de tipul clasic, laserul CO2 fracționat permite divizarea fasiculului de lumină în altele mai mici, spațiate, producând leziuni termice care alternează cu porțiuni de piele normală, scăzând astfel considerabil riscul de efecte adverse. Putem să ne imaginăm laserul fracționat ca fiind o tablă de șah: pătratul negru reprezintă fasciculul laser, iar cel alb, zona de piele normală.
Pentru ce se utilizează laserul CO2 fracționat? Sunt un posibil candidat pentru acest tip de tratament?
Laserul CO2 fracționat poate fi o metodă de tratament pentru următoarele:
- linii fine
- riduri
- pori dilatați
- laxitatea pielii (piele lăsată)
- cicatrici post-acnee
- cicatrici cheloide/hipertrofice
- vergeturi
- fotoîmbătrânire (aspectul pielii cauzat de expunerea îndelungată la soare)
- melasma
- lentigine, pistrui
- keratoze
Tratamentul cu laserul CO2 se poate realiza atât la nivelul feței, cât și în alte regiuni ale corpului. Scopul acestui tratament este de a acționa asupra calității pielii și aspectului, prin diminuarea liniilor fine, cicatricilor, petelor sau porilor, oferind o textură fină, fermă și unifomă – laser resurfacing.
Ședințele de laser CO2 se realizează în sezoanele mai puțin însorite, pentru a evita expunerea la radiațiile solare intense post-procedură.
Există contraindicații pentru laserul CO2 fracționat?
Pacienții care prezintă următoarele afecțiuni/factori nu sunt candidați pentru acest tip de tratament:
- afecțiuni cutanate precum vitiligo sau psoriazis
- infecție activă (virală sau bacteriană), ex: herpes
- leziuni active de acnee/tratament cu isotretinoin în ultimele 9-12 luni
- sarcina și alăptarea
- boli autoimmune
- tratament în prezent cu imunosupresoare/neoplasm activ
- tratament activ cu anticoagulante
- epilepsie
- alte afecțiuni necontrolate: hipertensiune arterială, diabet zaharat, SOPC
- tulburări de coagulare
- tatuaje în zonele-țintă
- fototip cutanat închis (V și VI)
- arsuri solare sau expunere recentă la soare (bronz)
- predispoziția de a forma cicatrici hipetrofice sau cheloide
Medicul care va efectua procedura va întreba toate aceste detalii și altele suplimentare pentru a stabili dacă sunteți candidat pentru această procedură.
Ce trebuie să fac înainte de ședința de laser CO2?
Înainte de tratament, pacienții trebuie să aibă în vedere următoarele:
- să poarte îmbrăcăminte lejeră
- în cazul bărbaților, dacă se tratează pielea feței, se vor rade
- să nu utilizele machiaj/parfum/fixativ
- să nu poarte bijuterii
- să nu consume alcool cu 24 de ore înainte de procedură
- oprirea fumatului înainte de tratament
- oprirea medicamentelor/suplimentelor care pot cauza sângerare excesivă
Cum decurge ședința de laser CO2?
După evaluarea pielii și a istoricului, se va aplica cremă anestezică local, la nivelul zonelor care urmează să fie tratate. Procedura poate dura între 30 de minute și 2 ore, în funcție de complexitatea zonelor tratate.
Ce trebuie să fac după ședința de laser CO2?
Pacienții vor avea grijă să păstreze zonele tratate hidratate în permanență, cu comprese umede sau cu anumite creme prescrise, în funcție de ziua în care se află post-procedură. Pacienții vor folosi un gel de spălare blând și vor evita apa fierbinte. Machiajul poate fi aplicat din ziua a 3-a. Nu se vor expune la soare în primele 48 de ore post-procedură sau dacă acest lucru nu poate fi evitat, vor utiliza măsuri de fotoprotecție (creme SPF 50, pălării, haine cu mânecă lungă). Pacienții vor primi tratament preventiv pentru infecția herpetică. Pot fi necesare 2 până la 7 zile de stat în casă (de luat în considerare concediu sau pauză de la activitățile desfășurate). Pacienții se vor hidrata și vor evita alimentele/băuturile care cauzează deshidratare. Se vor evita activitățile fizice intense în primele 48 ore. După vindecarea completă a pielii va fi necesară continuarea folosirii cremelor cu SPF pentru următoarele 2 luni.
Cum va arăta pielea mea după ședința de laser CO2?
După efectuarea terapiei laser, pielea va trece prin 4 etape. Durata fiecăreia poate să difere, în funcție de reactivitatea pielii fiecărui pacient.
- În primele ore după tratament: pielea este roșie, caldă
- Zilele 1-2 după tratament: pielea prezintă cruste gălbui, se menține roșeață, poate apărea edemul la nivelul pleoapelor dacă s-a intervenit și pe această zonă
- Zilele 3-7, până la 12, în funcție de zona tratată: pielea capătă un aspect "bronzat", este aspră, crustele au culoare maronie
- După 7-12 zile crustele cad și pielea este considerată vindecată
În cât timp se văd rezultatele? Cât se mențin acestea?
Textura pielii și ridurile fine se ameliorează chiar după prima ședință. Pentru leziuni mai profunde, pot fi necesare mai multe ședințe, aspectul pielii îmbunătățindu-se de la o ședință la alta. Durata efectului depinde de anumiți factori precum vârsta, textura inițială a pielii, tipul de afecțiune țintit. Însă, cu respectarea indicațiilor post-procedură și utilizarea riguroasă a fotoprotecției, rezultatele pot să se mențină și ani.
La ce reacții adverse să mă aștept?
După ședința laser, pot apărea următoarele:
- modificări de culoare la nivelul zonei (hiper/hipopigmentări)
- agravarea acneei preexistente
- infecții bacteriene/virale/fungice
- ectropion
- întârzierea vindecării
- sângerări locale
- mâncărime locală
- eczemă
- chiste milia
Toate aceste reacții adverse vor fi prevenite sau controlate prin respectarea fermă a indicațiilor postprocedură și conform recomandărilor medicului ce a efectuat tratamentul.
Pot să fac laser CO2 dacă am filler cu acid hialuronic sau toxină botulinică injectată?
Da, nu există riscuri descrise acestor asocieri. Laserul CO2 nu degradează fillerul. Efectul laserului este chiar accentuat în cazul în care există toxină injectată în acea zonă.