fbpx

Rinoplastie: Operatia estetica a nasului

Obiectivul rinoplastiei este acela de a obtine un aspect natural al nasului, care sa se incadreze in mod firesc si placut in restul fetei. Pacientii ce solicita o asemenea operatie estetica la nas pot fi: de necesitate cand vorbim despre deformari structurale cu tulburari functionale si de estetica cu motive obiective (asimetrii, deformari) si estetica din motive subiective- armonie mai subtila faciala.

Nasul trebuie privit in intregime, stabilit ce ne deranjeaza, si ulterior ce, cum putem modifica pentru a obtine rezultatul dorit. Ca si proceduri de baza, o operatie de rinoplastie poate reduce dimensiunile globale nazale, sau sa se adreseze unor componente singulare/ individuale, cum sunt cocoasa, varful nasului, narinele, sau septul nazal.

Rinoplastia poate corecta toate nemultumirile legate de aspectul nasului, iar una din cele mai frecvente nemultumiri este despre forma varfului nasului, mai exact despre nasul borcanat sau medical nasul bulbos.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia implica ridicarea partilor moi nazale si corectia scheletului osteocartilaginos, astfel incat repozitionarea partilor moi sa se faca pe o noua forma ce ofera o functie mai buna sau conservata si forma dorita (cum ar fi in cazul unui nas stramb, de exemplu).

Cand ai nevoie de o rinoplastie?

Rinoplastia  poate reduce sau creste marimea nasului, il poate indrepta, sa reduca varful sau cocoasa, sa modifice distanta intre varf si buza superioara sau marimea narinelor. Este si procedura necesara inlaturarii problemelor respiratorii legate de sept. Cea mai simplă metodă care indică o respirație deficitară este autocontrolul. Se obturează o nară și se tentează inspirul pe cea opusă, rezultatul fiind unul evident. A doua variantă este, bineințeles, controlul de specialitate, ORL sau chirurgie plastica.

Beneficii ale rinoplastiei

Cele mai importante beneficii sunt relative de la un pacient la altul, poate fi o asimetrie, o problemă de respirație, un nas prea lat sau mărimea globală a acestuia. Beneficiul cel mai important într-o rinoplastie îl reprezintă armonizarea trăsăturilor faciale și "îndulcirea" trăsăturilor.

Satisfacția pacienţilor după o rinoplastie este una deplină. Saltul de la un disconfort permanent, "de la un handicap", la normalitate este unul greu de descris, cu răsunet profund în personalitatea pacienţilor.

Pregatire pentru rinoplastie

 • Se intrerupe medicatia hipocoagulanta, se evita perioada menstruala
 • Nu se face in cazul timpul virozelor respiratorii
 • In ziua operatiei pacientul nu mananca si nu bea cu cel putin 4 ore inaintea operatiei
 • Analize de sange si EKG, fibroscopie, radiografie sau CT piramida nazala dupa caz
 • Anestezie generala

Tipuri de operatii

Rinoplastia poate fi primară, când este prima intervenție, sau secundară, terțiară când este vorba de reintervenții după o rinoplastie primară.

Ca și abord sunt doua tipuri de rinoplastie - inchisă și deschisă. Ambele rinoplastii presupun incizii simetrice la nivelul mucoasei narinelor. In rinoplastia deschisa, acest abord chirurgical se completeaza cu o mica incizie la nivelul columelei ce uneste cele doua incizii endonazale.

Aceasta diferenta de abord chirurgical face ca rinoplastia deschisa sa permita vizualizarea tuturor structurilor nazale si implicit corectia lor. Rinoplastia deschisa este cea mai folosita metoda de catre chirurgii plasticieni, atat in rinoplastia primara și obligatorie in cea secundara.

Rinoplastia inchisa permite corectia cocoasei nazale, septului, cornetelor nazale, dar are un control limitat in corecția varfului nazal. Avantajul rinoplastei inchise este perioada mai scurta de edem postoperator, cicatricile ascunse. In functie de scopul rinoplastiei si de practica medicului, se opteaza pentru metoda prin care se pot obtine rezultate mai bune.

Rinoplastie inchisa

 • Inciziile sunt endonazal la nivelul narinelor, prin care se fac corectiile dorite, complet disimulate. Modelarea structurilor cartilaginoase si osoase este limitata de campul de abord limitat, motiv pentru care e folosita in cazurile mai usoare, cu modificari structurale minore, dar cu avantajul unei recuperari mai rapide si absenta cicatrilor vizibile.

Rinoplastie deschisa

 • Ofera expunerea tuturor structurilor nazale cu evidentierea si corectia lor. Presupune inciziile endonazale narinare unite pe linia mediana la baza nasului. Acest abord ofera vizualizarea completa a structurilor si corectia adecvata.

Recuperarea dupa rinoplastie

In primele 2-3 saptamani nu se sufla nasul, nu se fac activitati ce pot creste vascularizarea zonei- efort fizic, contact sexual, sauna, tratamente faciale cu caldura. Purtarea ochelarilor si activitatile fizice intense interzise urmatoarele 2 luni, se evita expunerea la soare de preferat cel putin 2 luni.

Fiecare pacient este unic și se vindecă diferit, însă, în general, recuperarea se produce astfel:

- 2 luni - 70-80 % din rezultatul final;

- edemul se retrage lent, caracteristic fiecărui pacient;

- 6 luni - majoritatea edemului retras, rezultatul este foarte aproape de cel final;

- timp de până la 2 ani postoperator au loc modificari subtile ale cartilajelor si  tegumentului.

După rinoplastie, nasul ajunge la formă finală în 2 ani de zile. Așadar, după aceea putem spune că avem un rezultat final care trebuie evaluat. Aceasta atitudine poate fi modificata in functie de particularitatile cazului, dar nu se poate reinterveni cu o rinoplastie secundara mai devreme de 6 luni.

Cât costă rinoplastia

 • Preț rinoplastie - primara2500-3500 euro

  Preț rinoplastie - secundara

  4000 euro

TOP Call Now Button0723 515 066
WhatsApp chat