fbpx

Tipuri de operatii

Rinoplastia poate fi primară, când este prima intervenție, sau secundară, terțiară când este vorba de reintervenții după o rinoplastie primară.

Ca și abord sunt doua tipuri de rinoplastie - inchisă și deschisă. Ambele rinoplastii presupun incizii simetrice la nivelul mucoasei narinelor. In rinoplastia deschisa, acest abord chirurgical se completeaza cu o mica incizie la nivelul columelei ce uneste cele doua incizii endonazale.

Aceasta diferenta de abord chirurgical face ca rinoplastia deschisa sa permita vizualizarea tuturor structurilor nazale si implicit corectia lor. Rinoplastia deschisa este cea mai folosita metoda de catre chirurgii plasticieni, atat in rinoplastia primara și obligatorie in cea secundara.

Rinoplastia inchisa permite corectia cocoasei nazale, septului, cornetelor nazale, dar are un control limitat in corecția varfului nazal. Avantajul rinoplastei inchise este perioada mai scurta de edem postoperator, cicatricile ascunse. In functie de scopul rinoplastiei si de practica medicului, se opteaza pentru metoda prin care se pot obtine rezultate mai bune.

Abordare

Rinoplastie inchisa

Inciziile sunt endonazal la nivelul narinelor, prin care se fac corectiile dorite, complet disimulate. Modelarea structurilor cartilaginoase si osoase este limitata de campul de abord limitat, motiv pentru care e folosita in cazurile mai usoare, cu modificari structurale minore, dar cu avantajul unei recuperari mai rapide si absenta cicatrilor vizibile.

Rinoplastie deschisa

Ofera expunerea tuturor structurilor nazale cu evidentierea si corectia lor. Presupune inciziile endonazale narinare unite pe linia mediana la baza nasului. Acest abord ofera vizualizarea completa a structurilor si corectia adecvata.

Recuperarea dupa rinoplastie

In primele 2-3 saptamani nu se sufla nasul, nu se fac activitati ce pot creste vascularizarea zonei- efort fizic, contact sexual, sauna, tratamente faciale cu caldura. Purtarea ochelarilor si activitatile fizice intense interzise urmatoarele 2 luni, se evita expunerea la soare de preferat cel putin 2 luni.

Fiecare pacient este unic și se vindecă diferit, însă, în general, recuperarea se produce astfel:

- 2 luni - 70-80 % din rezultatul final;

- edemul se retrage lent, caracteristic fiecărui pacient;

- 6 luni - majoritatea edemului retras, rezultatul este foarte aproape de cel final;

- timp de până la 2 ani postoperator au loc modificari subtile ale cartilajelor si tegumentului.

După rinoplastie, nasul ajunge la formă finală în 2 ani de zile. Așadar, după aceea putem spune că avem un rezultat final care trebuie evaluat. Aceasta atitudine poate fi modificata in functie de particularitatile cazului, dar nu se poate reinterveni cu o rinoplastie secundara mai devreme de 6 luni. >

TOP