Ai varful nasului borcanat? Iata ce ii poti face!

Unii oameni sunt foarte norocosi si au un nas perfect, dar majoritatea avem nevoie de mici modificari. Rinoplastia poate corecta toate nemultumirile legate de aspectul nasului, iar una din cele mai frecvente nemultumiri este despre forma varfului nasului, mai exact despre nasul borcanat sau medical nasul bulbos.

Cate feluri de varf nazal exista?

  • Varful bulbos- definire proasta, rotunda a varfului, in care narile si varful se continua una cu cealalta pe circumferinta unui semicerc
  • Varful bilobat- varful nazal cu aspect despicat.
  • Varful ascutit- aspect des intalnit dupa rinoplastii mai putin reusite, varful nasului este lipsit de sustinerea cartilajelor alare ( nari).
  • Varful nazal normal- este un varf bine definit, este acel varf cu o configuratie ce nu atrage atentia asupra lui, tranzitia spre nari ( alare) sa fie una neteda, simetrica, convexa, ca o continuare fireasca a zonei dorsale a nasului, iar inferior sa se continue cu columela. 

Ce este nasul borcanat sau bulbos?

Forma marita, latita a varfului nasului, poate fi cauzata de mai multi factori :

  • cartilaje ingrosate, rigide, ce latesc varful nasului
  • cartilaje rotunjite in exces
  • un tesut subcutanat ( grasime) in exces ce altereaza forma normala a cartilajelor
  • cauze posttraumatice

Ce optiuni de tratament exista?

Rinoplastia deschisa este singura care permite remodelarea varfului de nas. Tratamentul varfului bulbos implica modelarea si reconfigurarea cartilajelor alare care sa determine o forma naturala a varfului. Deasemenea trebuie asigurat suportul proiectiei varfului nazal cu o grefa columelara. In cazul excesului de grasime acesta trebuie inlaturat pentru a nu masca forma corecta a lobului nazal.

Recuperarea postoperatorie

Operatia la nivelul varfului de nas se recupereaza in aproximativ 2 saptamani, timp in care se vindeca inciziile de abord si incepe modelarea nasului pe noua forma creata. In aceasta perioada nasul nu doare, este protejat 1 saptamana de o atela, este de dorit sa dormim mai sus, pe 2 perne, pentru ca acesta sa se desumfle mai repede.

Timpul pana la rezultatul final va depinde de ritmul in care nasul se desumfla, in general 60% in primele 2 luni si pana la 1 an aproximativ 90-100%.