Diferențe între lipoaspirația clasică și lipoaspirația laser?

Sunt foarte multe diferențe dar să vorbim despre cele mai interesante. Lipoaspirația laser, sau liposculptura, a apărut din necesitatea de a elimina excesul de grăsime cât mai precis cu putință și cu efecte secundare cât mai reduse.

Principiul liposucției

Principiul liposucției clasice este de a extrage mecanic grăsimea, mai exact presupune dislocarea mecanică a grăsimii și aspirarea ei. Liposucția laser folosește  energia emisă de laser și o lungime de undă specifică pentru a separa doar grăsimea care este emulsionată. Astfel, sunt protejate țesuturile înconjurătoare, mușchi, vase și nervi, singurele celule lezate sunt cele grase iar aspirarea se face mai ușor și mai eficient.

Contracția tegumentului

Capacitatea tegumentului de a se contracta este stimulată după lipoaspirația laser, în timp ce după cea clasică, retracția este una foarte variabilă de la persoană la persoană și de la o zonă la alta. De aceasta depinde aspectul ulterior de “tegument în exces” și implicit necesitatea unei alte intervenții în funcție de zonă, respectiv – abdominoplastia, liftingul de coapse, liftingul cervical, liftingul de braţe. Astfel, efectul de contracție a pielii este foarte important pentru rezultatul final al procedurii.

Perioada de recuperare

Recuperarea este semnificativ mai rapidă în cazul lipoaspirației laser. Întrucât procedura reuşeşte să lichefieze celulele grase, aspirarea necesită incizii mai mici, este mult mai delicată, fiind astfel urmată de vânătăi mai puține și cu o perioadă de recuperare mai redusă.

Durerea

Durerea după lipoaspirație depinde în mod direct de numărul de zone tratate, precum și de brutalitatea procedurii. Lipoaspirația laser a fost dezvoltată tocmai ca procedura să fie cât mai puțin traumatică – durerea este mai redusă și este prezentă timp de circa 1-4 zile.

Efectele adverse

Cele mai frecvente efecte secundare sunt edemul postoperator și echimozele difuze. În cazul lipoaspirației clasice, echimozele durează circa 15 zile iar edemul este un factor cu evoluţie imprevizibilă, variabilă, în general între 15 zile – 1 lună, dar poate dura și până la 3 luni. În cazul lipoaspirației laser, echimozele sunt mult mai reduse (3-5 zile) sau chiar deloc, iar edemul post-procedură se remite în aproximativ 2 săptămâni.

Limitele lipoaspirației

Metoda clasică de lipoaspirare are doua limitări majore: celulita (depozitele grăsoase superficiale) și capacitatea tegumentului de a se contracta. Lipoaspirația laser, în schimb, necesită un timp mai crescut al procedurii pentru zonele largi de aspirare, dar stimulează contracţia pielii şi elimină depozitele grăsoase superficiale (celulită).

Când aleg lipoaspirația laser?

Lipoaspirația laser este o metodă actuală, modernă, de a efectua lipoaspiraţia. Are ca indicaţii principale:

– depozitele adipoase superficiale, celulita

– necesitatea texturării tegumentare și obținerea efectului de contracție tegumentară, în special pentru zone cu capacitate reduse de retracție -abdomen superior, spate, fața internă a coapselor, braţe, genunchi, gât.

– de asemenea, pentru zone expuse cum sunt guşă, genunchii sau braţele, în care ne dorim cât mai puține urme ale procedurii.